Stolpersteine

WAAR LIGGEN DE STOLPERSTEINE ?

Je vindt ze overal in Borculo en ook in Geesteren voor de huizen van Joodse families en personen die in de tweede wereldoorlog zijn vermoord.

Stolpersteine is een project van Gunther Demnig. Letterlijk vertaald betekent dit woord struikelstenen. Gedenksteentjes in het plaveisel. Je struikelt er als het ware over met je hoofd en je hart. Je moet je buigen om de tekst te kunnen lezen. Op het steentje bevindt zich een messing plaatje met de naam, geboortedatum, deportatiedatum en de plaats en de tijd van overlijden. Gedenksteentjes in het plaveisel van de kleine Berkelstad Borculo.

Zij houden de namen in ere van hen die het slachtoffer werden van de rassenleer van Adolf Hitler. Borculo kende een grote Joodse gemeenschap. Na de Kristallnacht van 9 november 1938 nam de gemeenschap heel wat vluchtelingen uit Duitsland op. Na de oorlog zou een kleine rest van overlevenden de kille van Borculo voortzetten – zolang het kon.

In 1976 werd de Joodse gemeente van Borculo opgeheven.

Het zijn slechts kleine gedenksteentjes in het plaveisel die de herinnering bewaren aan de bloeiende Joodse gemeenschap van de kleine Berkelstad Borculo.

Moge haar gedachtenis ons allen tot zegen zijn.

HOE WERKT DE KAART ?

Door te scrollen kun je in – en uit zoomen. Met de muisknop ingedrukt kun je de kaart schuiven. Door op een Davidsster te klikken krijg je het verhaal achter de gedenksteentjes op dat adres.